Het landelijk vuurwerkverbod: na lang getouwtrek toch een werkelijkheid.

Na jaren van debat komt er nu toch een landelijk vuurwerkverbod in Nederland. De coalitiepartijen VVD en NSC hebben recent hun standpunt veranderd, waardoor er nu een Kamermeerderheid voor het verbod is. Knalvuurwerk en vuurpijlen waren al verboden, nu komt daar al het overige siervuurwerk bij. Zelf vuurwerk afsteken zit er dus niet meer in. Een sterretje of knalerwt is het enige wat nog toegestaan is. Hoe zijn we hier gekomen?

 

Geweld en slachtoffers

Artsen en hulpverleners pleiten al jaren voor een vuurwerkverbod. Vooral oogartsen zien elke jaarwisseling de meest verschrikkelijke vuurwerkongelukken voorbijkomen. Daar komt bij dat ambulancebroeders, brandweermannen en vooral de politie elke jaarwisseling flink worden belaagd met vuurwerk. Afgelopen oud en nieuw werden er 1162 vuurwerkslachtoffers behandeld op de eerste hulp en zo’n 350 hulpverleners aangevallen, voor een groot deel met vuurwerk. Dit was voor de twijfelende partijen de druppel om in te stemmen met het verbod.

Plaatselijke verboden

Voor een aantal gemeenten verandert er weinig door het landelijke verbod. Zo hadden Utrecht en Amsterdam als gemeente al een verbod op het afsteken van vuurwerk. Zelf merkte ik hier in Utrecht weinig van, er werd nog flink geknald om 12 uur. Ook hadden veel gemeenten zoals Den Haag een plaatselijk vuurwerkverbod, waardoor er nog maar in bepaalde wijken vuurwerk afgestoken mocht worden. Dit bleek moeilijk te handhaven, iets wat het landelijke verbod moet verbeteren.

 

Dit jaar nog wel knallen?

De kans dat het verbod dit jaar al ingaat lijkt klein. Zo steunde een meerderheid van de Kamer een motie van JA21 en de BBB om het verbod pas volgend jaar in te stellen. De reden hiervoor is dat veel vuurwerkverkopers hun voorraden al hebben ingekocht en grote economische schade zullen leiden door het verbod. Verder willen de VVD en NSC dat er een goed uitgewerkt plan komt om het verbod enerzijds goed te handhaven en anderzijds te zorgen dat er niet veel meer illegaal vuurwerk zal worden afgestoken. Ook moet de vuurwerkbranche eerlijk gecompenseerd worden voor het verlies aan inkomsten. De verwachting is dat dit uitgewerkte wetsvoorstel zeker anderhalf jaar zal duren. Andere partijen zijn bang dat dit uitstel voor een extra chaotische jaarwisseling zal zorgen, omdat iedereen nog een laatste keer alles uit de kast haalt. De kans is echter klein dat er naar hen geluisterd zal worden.

 

Hoe het verbod uit zal pakken weet niemand. De gemeentelijke vuurwerkverboden werden grootschalig overtreden. België en Duitsland zijn voor de meeste Nederlanders vlakbij, waardoor er genoeg mensen in december de auto zullen pakken om toch aan hun vuurwerk te komen. Toch zal een verbod een groot deel van de mensen ervan weerhouden om zelf vuurwerk af te steken. De politie en artsen zijn in ieder geval blij met het verbod.